Werken met de kracht van verhalen

 
 

Verhalen verbinden medewerkers met strategie

Hoe bewegen we onze medewerkers?

Hoe zorgen we ervoor dat het gesprek gevoerd wordt over de strategie? Dat mensen zich betrokken voelen en meebewegen? Dat waren de vragen vanuit het Diakonessenhuis. Een strategie met de naam ‘Dichtbij jou naar 2026’ vraagt gewoonweg om betekenisgeving.
Want wat betekent ‘Dichterbij jou’ eigenlijk voor jou? Welk verhaal heb je daarbij? Storytelling is in zo’n geval heel behulpzaam. Verhalen zijn betekenisdragers en helpen mensen te verbinden. Ze zetten aan tot dialoog. Dus tijdens de beleidsdag voor het middenkader hebben Sem Stemerding en ikzelf mensen vol enthousiasme meegenomen in de wereld van storylistening en storytelling. Flos Vingerhoets maakte ter plekke een prachtige plaatpraat die het middenkader meenam om met hun teams verder te praten. “Misschien had het MT van te voren niet gezegd hier behoefte aan te hebben, maar achteraf was het precies wat nodig was.” Dit was een van de reacties vanuit het team. Dat is wat storytelling kan betekenen! Verhalen bewegen en verbinden mensen.

Storytelling en leiderschap

Storytelling en leiderschap

Welke betekenis geven wij als management team aan leiderschap?

Tijdens een middag op de hei ging dit managementteam van de Rabobank dieper in op het onderwerp ‘leiderschap’. Want zeg nou zelf, we gebruiken het woord ‘leiderschap’ te pas en te onpas. Maar roept het bij iedereen hetzelfde beeld op? Zeker niet. Samen betekenis geven door middel van het luisteren naar en delen van persoonlijke verhalen over leiderschap helpt. De kern van de betekenis die je er als team aan geeft komt dan naar boven. Deze middag over leiderschap verzorgde ik in samenwerking met Gwen Obels.

Evalueren met verhalen als data

Hoe hebben mensen onze aanpak écht ervaren?

Vraag me niet hoe, maar tijdens mijn studies was ik een kei in statistiek. Interesse in data en analyseren zit er dus van nature in. Maar werken met cijfers en data-analyse ben ik nooit gaan doen. Want cijfers leven niet. Verhalen leven wel. Nu ben ik een groot voorstander van kwalitatief onderzoek. In plaats van data in de vorm van cijfers vormt een verzameling verhalen de data (ook wel narratief onderzoek genoemd). Aandacht en tijd voorop in plaats van het snel afwerken van een vragenlijstje of enquête waar niemand écht warm voor loopt. Verhalen maken concreet en zichtbaar waar mensen tegenaan zijn gelopen, wat ze geholpen heeft of wat het juist moeilijker maakte. Tijdens de narratieve evaluatie van gebiedsproces Broekheurne luisterde ik naar verschillende betrokkenen. En wat hun verhaal eigenlijk te zeggen heeft over de aanpak van het opstellen van de gebiedsagenda. Met in totaal vier onderzoekers verzamelden we in een tijdsbestek van enkele weken tientallen verhalen. Samen brachten we de patronen en lessen uit de verhalen boven tafel. Gemeente Enschede stond open voor deze manier van evalueren en ontving een compleet en waardevol rapport met rode draden en aanbevelingen voor toekomstige gebiedsprocessen. Onder leiding van Femke Nales en in samenwerking met Veerle Voesten en Sem Stemerding.

Storytelling en jaarplan

Wat betekent de term procedurele rechtvaardigheid uit het jaarplan voor ons eigenlijk?

Wellicht hebben mensen niet meteen een gevoel bij de term ‘procedurele rechtvaardigheid’. Kan storytelling hier iets betekenen? Zo klonk de vraag van het hoofd communicatie en juridische zaken van de gemeente Nieuwegein. Jazeker, is het antwoord. Maar liefst zes verhalen die kleur gaven aan de term procedurele rechtvaardigheid, haalde ik op. Tijdens een bijeenkomst luisterden alle medewerkers van de afdeling communicatie en juridische zaken naar deze verhalen van hun collega’s en gaven samen als luisteraars nog meer betekenis vanuit deze verhalen. Van vaag en abstract werd de term concreet en levendig!

Impactvolle content met ervaringsverhaal

waar doen we het ook al weer voor?

Als je je medewerkers (na Corona tijd) weer even scherp wilt krijgen op waar we het met z’n allen voor doen. Dan zijn ervaringsverhalen van mensen die met je dienstverlening te maken hebben gehad heel krachtig. En al helemaal op film. Voor Woningborg haalde ik een verhaal op bij deze mensen in Almere. Door vertraging en het faillissement van de aannemer van hun nieuwbouwhuis woonden zij jaren in een caravan op een camping. Dankzij het Woningborg certificaat werd er een nieuwe aannemer voor het project gevonden en werd hun huis toch nog afgebouwd. En dat betekende de wereld voor deze mensen. (zie het filmpje op de homepage). Kopers van een nieuwbouwhuis weten bij de aankoop vaak niet wat het Woningborg certificaat inhoudt. Dit filmpje staat nu ook op de website ter ondersteuning van de informatie hierover. In samenwerking met Harm den Besten.

Presentatie storytelling en storylistening Movisie

Hoe krijgen we mensen in beweging?

Voor Movisie werkte ik een tijdje mee aan interviews en artikelen voor de website en het magazine. Een eerste en inspirerende kennismaking voor mij met mensen en professionals uit het sociale domein. Een van de mensen van wie ik een briefing voor een interview ontving vertelde me over het proces wat eraan vooraf ging. En over de worsteling om mensen met vragenlijsten op pad te sturen om de informatie die nodig was boven tafel te krijgen. Ik vertelde over het werken met de kracht van verhalen en wat dit in het proces zou kunnen betekenen. Daar werden we beide zo enthousiast van dat ik voor haar en haar collega’s een workshop storytelling en storylistening heb gegeven. Afgesloten met een brainstorm over hoe je de kracht van verhalen in je werk kunt verwerken.